Welkom bij Altai Yurt!

Introductie

Welkom bij ons! Op deze pagina vind je enkele belangrijke informatie waarvan we graag willen dat je er even door heen leest. We proberen het zo kort mogelijk te houden.

Vragen?

Aarzel nooit te vragen als je vragen hebt! WhatsApp Saran: 06 31 74 37 32‬ of klop aan bij Rowan in de yurt in de voortuin :)

WiFi in de yurt

Er is WiFi in de yurt. Het signaal komt uit de yurt in de voortuin. De naam van het WiFi netwerk is "Ger Guest", er zijn ook twee 5G netwerken ("Ger Guest 5G 1" en "Ger Guest 5G 2") - allen zijn gastennetwerken en dus zonder wachtwoord.

Parkeren en in- en uitrijden

Voor de oprit hebben wij een poort (die naar buiten toe open gaat). Indien je even kort wilt parkeren overdag, hoef je de auto niet per se op de parkeer plaats te parkeren. Je kan ook parkeren op het gras naast het slootje. Graag wel altijd 's avonds de auto binnen op de parkeerplaats parkeren.

Belangrijk:

Graag altijd de poort sluiten bij aankomst en weggaan met de auto.

Ontbijt & avondeten

Ontbijt is standaard inbegrepen bij elke overnachting. Toch vragen we altijd de avond van te voren of je een ontbijt wilt de volgende ochtend. Het is niet verplicht.

Indien je ook een avondmaaltijd wilt bestellen dan kan dat natuurlijk! De prijs voor een avondmaaltijd is 17,50 euro per persoon. De gerechten waar je uit kunt kiezen zijn dezelfde als die we bereiden in workshops, te zien op deze pagina.

De kachel gebruiken

De kachel is het centrale punt van de yurt. En op koudere dagen (en nachten!) is de kachel echt een belangrijk element. Maar niet iedereen is bekend met het maken van een vuur in de kachel. We laten je graag zien hoe het werkt. Op YouTube kun je ook handige video's vinden van de juiste manier van aansteken van een houtkachel, bijvoorbeeld deze korte video.

In het kort:

  1. Leg 2 stukjes brandhout op de bodem van de kachel
  2. Leg daarop enkele dunne aanmaakhoutjes neer
  3. Plaats 1 of 2 aangestoken aanmaakblokjes tussen de houtjes
  4. Laat het vuur zo mooi op gang komen
  5. Het deurtje mag nu dicht, maar houd het vuur in de gaten
  6. Het luikje op het deurtje mag open tijdens het aansteken
  7. Het luikje mag, zodra het vuur op gang is, op een kiertje
Belangrijk:

Het is belangrijk dat er een goede verbranding is (gele vlam) - als dit niet het geval is zal er veel rookontwikkeling ontstaan - en dat willen we liever niet.

Is het brandhout op? Je bent vrij nieuw hout te hakken en/of pakken. Let wel op dat je droge stukken hout pakt.

Keuken spullen en vuile vaat

Alle keuken spullen zijn vanzelfsprekend vrij te gebruiken, - vuile vaat kan afgewassen worden in sanitaire ruimte.

Etensresten

Indien een vuilniszak vol is kun je deze in de grote container met groene deksel naast de parkeerplaats doen.

We houden het liefst muizen buiten de yurt. We wonen in een buitengebied, wat betekend dat hier allerlei kleine alleseters actief zijn (muizen, ratten, marters) - we maken het ze het liefst niet te aantrekkelijk dat ze de yurt in willen trekken. Daarom vragen we je etensresten zo veel als mogelijk van de vloer te houden, en het liefst geen eten laten slingeren - gebruik de koelkast om etensresten te bewaren, en gooi direct wat je niet meer gebruikt in de prullenbak.

Vers water

Direct achter de yurt is een buitenkraan. Dit is gewoon vers drinkwater! Graag na gebruik altijd goed sluiten zodat hij niet druppelt.

Sanitaire ruimte

In de sanitaire ruimte zijn twee toiletten, een douche en twee wasbakken te vinden. De wasbakken hebben koud en warm water. Ook is er een wasmachine.

Drogen badruimte:

Het hoeft niet perfect gedaan te worden (Daar zorgen wij voor) - maar houd de douche graag een beetje schoon en droog - er staat een vloerwisser in de douche waarmee je het water een beetje het putje in kan schuiven.

Koffiezetapparaat

Het koffiezetapparaat werkt met een filter, koffiepot en koffiebonen. Hieronder uitgelegd hoe koffie te zetten:

  1. Open deksel waterreservoir en vul het met de benodigde hoeveelheid koud water (hij geeft zelf aan voor hoeveel kopjes water je vult)
  2. Vul bonenreservoir met bonen (indien leeg)
  3. Open de filtermandhouder
  4. Plaats een filterzakje
  5. Sluit de filtermandhouder en plaats de kan in het apparaat
  6. Draai de maalgraadknop naar de gewenste maling; van fijn tot grof
  7. Draai aan de reservoirkeuzeknop om één van de twee reservoirs te kiezen.
  8. Druk op de koffiesterkteknop
  9. Draai aan de bedieningsknop om de gewenste koffiesterkte te selecteren
  10. Druk op het midden van de bedieningsknop om de sterkte te bevestigen.
  11. Selecteer het aantal koppen door aan de bedieningsknop te draaien tot het gewenste aantal koppen op het display knippert
  12. Druk op het midden van de bedieningsknop om het aantal koppen te bevestigen.
  13. Druk nogmaals op het midden van de bedieningsknop. Het apparaat piept en begint de benodigde hoeveelheid koffiebonen te malen. Wanneer het maalproces voltooid is, begint het apparaat met koffiezetten.
  14. Wacht tot de koffiezetter is gestopt met piepen voor u de kan verwijdert.
  15. Het apparaat zorgt dat uw koffie warm blijft, totdat het automatisch wordt uitgeschakeld.
Radio / cd speler / platenspeler

De radio is vrij te gebruiken. We hebben een hele collectie Mongoolse muziek op CD en vinyl. Leuk om eens te luisteren. Als je daar zat van bent, kun je altijd hem altijd op de radio-stand zetten, haha!

Belangrijk:

Wees voorzichtig met de naald van de platenspeler. Behandel met beleid. Als het niet lukt en je wilt graag luisteren naar één van de platen, laten we je graag zien hoe het werkt.

Dieren in onze tuin

We hebben kippen (en een haan! Je zult hem horen 's ochtends en overdag), kalkoenen (in de lente/zomer wil de kalkoen haan overdag graag klok-geluiden maken). De kippen kunnen soms bijdehand zijn, verwen ze niet te veel met eten, anders kom je niet meer van ze af! De haan is heel lief, maar wil ook wel eens opdringerig zijn - je mag roepen dat hij op moet hoepelen als hij in de weg loopt :) 

De varkens zijn ontzettend lief, en willen nog wel eens om aandacht schreeuwen. Als je het leuk vind mag je bij ze in hun verblijf komen om wat te eten geven (vraag Saran of Rowan voor een schepje brokken) - de varkens lopen 's zomers overdag ook op het gras, aangezien dit varkensras echte grazers zijn (net als schapen).

Vers eitje?!

Als je zelf eieren wilt eten, neem eens een kijkje in het kippenhok - wellicht ligt er wat. Voel je vrij te pakken. Wij zelf geven eieren vaak terug aan de kippen (vinden ze heerlijk, en zit vol energie) - maar we rapen zelf ook wel eens wat voor eigen gebruik!

De tuin

We zijn heel gemakkelijk - je bent eigenlijk vrij om te gaan waar je wilt - maar graag wel met respect voor de tuin en iedereen die er is. Graag niet aan bomen hangen of door de struiken spelen waardoor planten/bomen/struiken stuk gaan.

Belangrijk:

Graag de poorten zoveel mogelijk altijd sluiten. De kippen vinden hun weg wel - maar onze twee varkens willen we liever niet in onze privé tuin of... in de yurt :-) 

De yurt

We zijn heel gemakkelijk - je bent eigenlijk vrij om te gaan waar je wilt - maar graag wel met respect voor de tuin en iedereen die er is. Graag niet aan bomen hangen of door de struiken spelen waardoor planten/bomen/struiken stuk gaan.

Whiskey kastje

De whisky (en vodka) is vrij te gebruiken. We vinden het leuk als je een kleinigheidje achterlaat in het spaarvarken - zo kunnen we het kastje gevuld houden. En we gaan ervan uit dat je geen misbruik maakt van de drank die er staat. Het is bedoeld als leuk extraatje!

Activiteiten in en rondom de Yurt

Op deze pagina vind je nog enkele informatie over workshops die wij geven, zoals kookworkshops.

Activiteiten in de buurt

Op deze pagina hebben we enkele bezienswaardigheden en leuke plekken toegevoegd waarvan het wellicht leuk is ze te bezoeken!